Thursday, March 17, 2011

::Bila Jepun Dilanda Tsunami::

Musibah yang melanda negara Matahari Terbit baru-baru ini telah mengundang banyak reaksi dari seluruh pelusuk dunia. Aku sendiri berharap agar mereka yang berada dikawasan yang terjejas khasnya tabah mengharungi detik detik ini. Khabar terkini pagi tadi, perubahan cuaca yang agak mendadak di Jepun dan sesuatu yang diluar jangkaan telah berlaku. Jepun kini diselaputi salji di bulan Mac. Pelik tapi benar. Subhannallah.

Dalam pada itu, lambakan ucapan takziah dan simpati dilahirkan dari segenap golongan pemerintah, bangsawan, rakyat kebanyakan malah golongan artis dan selebriti. Dan Malaysia sendiri berjaya meletakkan namanya sebagai negara yang berjaya mencuri perhatian dunia dengan komen / tindakan yang kurang sensitif segelintir rakyatnya. Antara yang paling sukses meletakkan Malaysia dalam highlight dunia :

1. Kartun Ultraman dalam akhbar arus perdana :


Kesian sungguh pada kartunis yang terang-terangan tak dapat membezakan antara realiti dan fantasi. Kot ye pun nak melawak, agak-agak la kan. Nak nyer bab hidup mati orang. Ultraman tu pun selalunya dok musnahkan benda je. Tak pernah pula aku dengar yang dia bekerja dengan jabatan kaji cuaca dan boleh siapkan protection plan nak menghadapi bencana.

2. Artis yang ala-ala ustadz dalam Nur Kasih tapi ..... :


Daripada dok buat havoc tak tentu pasal camtu, cuba cari publisiti yang lebih bagus and kreatif sikit. Tak tau camne? Cuba tengok pengikut illuminati si Mother Monster yang sentiasa kontroversi, Lady Gaga. Jangan salah faham. Aku tak suruh korang jadi macam dia but to think out of the box macam dia. She came out with this :Gelang merah putih (warna bendera jepun) yang ditulis dengan ungkapan 'We Pray For Japan' dalam bahasa Inggeris dan juga Jepun. Gelang ni dorang jual online USD5 setiap satu. Affordable kan? Korang dapat gelang Gaga, orang Jepun dapat duit. Majalah 'People' laporkan yang hasil jualan gelang tu dah mencecah RM770,000 (16/03/11). How cool is that?

Iktibar utk kita semua...Bila2 masa saja Allah boleh ambil semula kenikmatan dunia yg diberi pada kita...

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...